vrijdag 15 mei 2009

woensdag 13 mei 2009

Dagboek

Voor de opdracht deze periode heb ik besloten een dagboek te gaan maken van een nachtwaker op een parkeergarage. Ik ben gefacineerd door het idee dat als de meeste mensen gaan slapen er een aantal beroepen (en dus mensen) zijn die ervoor zorgen dat onze wereld door draait. Het lege vervreemdende karakter van de parkeergarage 's nacht is voor mij een van de meest sprekende voorbeelden van de wereld die 's nachts doorgaat.

Mijn eerste associaties met het nachtelijke werk in de parkeergarage zijn: Onwezenlijkheid, spannend, saai, eenzaam, rustig en vluchtige ontmoetingen met klanten. De eerste week van het project heb ik mij bezig gehouden met onderzoek op internet en een fotografisch onderzoek in twee garages in Tilburg. Hierboven zijn de eerste twee fotoseries te zien.

De mensen die de parkeergarage 's nachts bewaken doen dit soms weken achtereen. Dit betekent dat hun bioritme en hun leven er heel anders uit ziet dan van de meeste mensen. Dit kan verstrekende gevolgen hebben. Op de website van ARBOunie heb ik gevonden dat veelvuldig 's nachts werken verstrekende gevolgen kan hebben voor de fysieke en geestelijke toestand van de werknemers. Slaapstoornissen en maagklachten zijn twee van de belangrijkste gevolgen voor de mensen die 's nachts werken. Op psychologen.net heb ik gevonden dat het veelvuldig werken in de nachtdienst door gebrek aan daglicht kan leiden tot depressies. Ook de sociale contacten worden negatief beinvloed door het omgekeerde ritme van de nachtwerker. Kortom: Het lijkt me geen pretje om 's nachts te werken. Ik ben benieuwd hoe de nachtwaker er zelf over denkt en dit zal ik tijdens de eerste fotosessies gaan uitzoeken.