dinsdag 23 september 2008

Stranger in Den Bosch

In de week van 15 september zijn wij individueel verder gegaan met het uitwerken van verschillende onderwerpen die geschikt zouden zijn voor ons verhaal over de straat. Drie verschillende ideeën hadden mijn voorkeur.

1. Irritaties: Het vragen van bewoners in de straat naar hun irritaties en deze in beeld brengen in combinatie met wat mensen mooi vinden aan de straat. Uit gesprekken met bewoners bleek namelijk dat hier wel een contrast in te ontdekken was. Een van de bewoners vond bijvoorbeeld het gebouw van de V&D erg mooi, maar irriteerde zich mateloos aan de lelijke deur in de zijkant van het gebouw.
2. Paspop: Als tweede idee leek het mij interessant om te gaan onderzoeken wat een paspop vanuit de etalage gedurende de dag ziet. Dit zou betekenen dat we een camera in een etalage zouden plaatsen en zo gedurende dag foto's te maken. De kwaliteit van de vertelling hangt zo wel sterk af van de zaken die er op een dag gebeuren.
3. Badkuip: Als derde idee leek het mij leuk om een persoon in een badkuip door de straat te laten rijden. De persoon zou dan in een fout/decadente bikini gekleed gaan als belichaming van het soms foute decadente karakter van sommige mensen die de in de straat winkelen. De badkuip zou dan symbool staan voor het baden in weelde wat in deze chique straat zeker op zijn plaats is.

Zaterdag 20 september hebben wij als groep onze ideeën bij elkaar gelegd. Na een flinke discussie is het volgende idee geopperd: Een persoon gaat gekleed in een tijgerprint bikini haar allerdaagse boodschappen doen in de straat. Zo gaat ze naar de kapper, kroeg en schoenenkleding. De zwemkleding symboliseert dat de persoon recht uit de Binnen Dieze komt en de tijgerprint bikini drijft de spot met de soms fout geklede mensen in de straat. De bedoeling is om een hilarische vertelling te maken. Dit idee hebben we vervolgens met Bart Kemps besproken en na enige discussie hebben we de bikini dame vervangen door een duiker. De duiker komt dan recht uit de Binnen Dieze en hij gaat dan met al zijn beperkingen (zwemvliezen, mondstuk, neopreenpak) proberen naar de kapper te gaan, schoenen te passen en bier te drinken. Als een soort van alien zal hij de straat gaan bestreden. Centraal in deze vertelling staan de Binnen Dieze waar de duiker uitkomt en winkelen met de beperking van de duikkleding.

Op zaterdagmiddag hebben we dit alles besproken met de verschillende winkel en kroegeigenaren. Zij waren op 1 winkel na allen bereid mee te werken. Aankomende zaterdag zal ik mij in een duikpak hijsen en de straat gaan betreden. Marjolein en Karin zullen dit gaan fotograferen.

Volgende week zullen dus de eerste hilarische foto's te zien zijn!!!

Het bericht hieronder is een kopie van een eerder blogbericht wat ik heb verwijderd ivm een fout in de HTML bewerking.

Irritaties (week 7 september)

Afgelopen zaterdag hebben we een duidelijke taakverdeling gemaakt. Marjolein gaat naar het stadsarchief, ik ga vragen stellen aan bewoners en winkeleigenaren, Karin gaat de straat in zijn geheel op verschillende manieren fotograferen. Op deze manier proberen we de geschiedenis van de straat duidelijker te krijgen en proberen we te onderzoeken wat er bij de bewoners en winkeleigenaren in de straat leeft.

Samen met onze groep heb ik 3 vragen bedacht die we aan de winkeliers en bewoners gaan stellen. 1. Wat vindt u uniek aan deze straat? 2. Wat vindt u mooi? Wat irriteert u aan de straat? Deze vragen hebben zaterdag aan 2 mensen voorgelegd. Uniek aan de straat zijn volgens deze twee mensen de monumentale panden en het gebouw van de V&D. Beide worden ook als mooi ervaren. De ene persoon vindt de nieuwbouw van het stadhuis lelijk en de andere persoon ergert zich dood aan een houten schot van de buurman en aan de lelijke deur in het pand van de V&D (foto1). Aankomende donderdag en zaterdag zal ik verder gaan met dit vragenrondje.
Een aantal zaken blijven mij fascineren aan de straat. De chique winkels in combinatie met het authentieke Den Bosch (de kroeg en de autoverhuur plaat, foto 2). De irritaties van de winkeleigenaren en bewoners. De rivier onder de straat. Deze week zullen we dan ook gaan uitzoeken of we hier een rondvaart over kunnen maken. Dus met de boot onder de straat door.