donderdag 5 maart 2009

Fotograaf zegt JA!!

Vorige week heb ik een lijst gemaakt met verschillende fotografen die ik zou willen interview. 

1. Gert Jan Kocken
2. Marnix Goossens
3. Harry Cock
4. Nicole Seegers
5. Jeroen Scheelings
6. Frank Hanswijk

Gert Jan Kocken heeft oa de series Disaster Areas en Amsterdam gemaakt. Beide series laten plaatsen zien waar in het verleden iets heeft plaatsgevonden. Disaster Areas laat verschillende plaatsen zien waar grote rampen hebben plaatsgevonden. De rust en sereniteit die de foto's uitstralen in combinatie met de tekst die beschrijft wat er in het verleden gebeurt is spreken mij enorm aan. 

Gert Jan heb ik dinsdag een mail gestuurd en vandaag heeft hij daadwerkelijk toegezegd. Hij wil niet graag voor de camera geïnterviewd worden wat ik eigenlijk wel een uitdaging vind. Hoe ga ik een interessant portret neerzetten zonder beelden van Gert Jan zelf. Hier ga ik mijn hoofd maar eens over breken.....

Kaders, kaders en nog eens kaders....

Afgelopen zaterdag ben ik, net als mijn klasgenootjes, aan de slag gegaan met de kader opdracht. Ik ben in een van de ruimtes op school aan de slag gegaan met het fotograferen van David en Nazairo. Ik heb geprobeerd verschillende kaders te hanteren en deze te bespreken met Nout en Bart.  

   

De foto's laten beiden een onderwerp zien zonder daarin specifiek gebruik te maken van het kader. Beide foto's gaan over de personen niet over de kaders. In de middag ben ik verder aan de slag gegaan met het dak van de academie. Het resultaat vind ik niet onaardig. 

 

Beide foto's laten het dak zien het kader van foto 2 vind ik veel interessanter dan het kader van foto 1. De lijnen die in foto 2 te zien zijn vormen een opeenvolging van het kader de foto krijgt hierdoor voor mij een soort van ritme. Foto 1 heeft dit in mijn optiek niet. Er zijn wel lijnen te zien maar die worden doorbroken door de lichtbak in het midden.

 

Beide foto's spreken mij enorm aan. De deur gaat open en de fotograaf kan een blik nemen in de volgende wereld. De deur vormt ook een kader binnen het kader. Dat de lijnen schuin toelopen is een aardige bijkomstigheid. Wat foto 2 voor mij sterker maakt dan foto 1 is dat de deur verder open is. In foto 1 is het kader wat de deuren vormt te krap en er ontstaan daardoor twee grote donkere vlakken. Door het kader wat de deuren in foto twee vormen krijg ik een effect dat ik naar binnen getrokken wordt. Dit ontbreekt naar mijn idee in foto 1. 

dinsdag 3 maart 2009

Savate in Marseille

De onderstaande serie heb ik in Marseille gemaakt. De serie laat foto's zien van Savateurs. Savate is een kickboxstijl die karakteristiek is voor Marseille. Voor veel jongeren uit de Banlieu's vormt Savate een inspiratie om niet het foute pad op te gaan. Monsieur Baret (eigenaar sportschool) zei hierover het volgende: I want to create a place, a gym, where people can practice Savate and leave their troubles at home, nothing else on their minds just the sport.