vrijdag 2 januari 2009

Films

Tijdens de vakantie (lees werken, en kerstvieren) ben ik verschillende dingen gaan bedenken voor mijn films. Ik wil proberen drie verschillende films te maken die alle drie een andere invalshoek laten zien. Ook wil ik graag wat meer gaan experimenteren met verschillende perspectieven en ideeën. Ik heb schetsen gemaakt om mijn ideeën te illustreren. Echter, hier ben ik geen held in dus ik hoop dat de lezer/kijker er iets aan heeft....

Idee 1.
In de eerste drieluik wil ik de aanschaf van verschillende producten legetimeren door middel van sociale acceptatie. Veel mensen schaffen flatscreens, auto's, en chique telefoons aan om aan standaarden van hun sociale omgeving te voldoen. Ik wil deze 'erbij willen horen' mentaliteit gebruiken om de aanschaf te legetimeren. Dit wil ik doen door mijn neefje te filmen die net een nieuwe scooter heeft gekocht. Al zijn vriendjes hebben ook scooters en nu hoort hij echt bij de groep. Dit wil ik in beeld gaan brengen. De kritiek film die ik wil maken is gebaseerd op het volgende. Onlangs had ik een gesprek met een collega van een andere afdeling op mijn werk. We bespraken mijn opdracht voor de academie. Hij gaf hierbij aan dat het aantal mensen dat schulden heeft door te hoge leningen vrij groot is binnen het bedrijf. Dit wordt het vertrekpunt voor de film. Ik wil een persoon filmen die zijn contracten tekent bij de lenen.nl consultant. Ik wil dit vanuit verschillende perspectieven gaan doen. Ik wil er dicht op gaan zitten door alleen de handtekeningen op het contract te filmen. Ook wil ik dit tafereel loodrecht van boven proberen te filmen om ht effect van dit perspectief te onderzoeken. Hieronder de schets.



Idee 2.
De kritiek binnen het tweede idee zal ik proberen te uiten door een film te maken van een huiselijk tefareel. Ik wil een gezin bij het ontbijt filmen. Vader zit te bellen, moeder zit te smsen en de dochter eet haar ontbijt op terwijl ze naar de flatscreen zit te kijken. Wat mijn bedoeling hiermee is, is dat de mensen in de film wel allerlei zaken kopen, maar dat hun gezinsleven hieronder lijdt en dat er geen gezonde vorm van communicatie plaatsvind. Het legetimeren in dit idee wil ik vormgeven door het economische nut te filmen in de Saturn (groothandel in electronica) De aanschaf van dit soort spullen is van economisch belang en dit dient de maatschappij. Over dit laatste idee ben ik nog niet helemaal tevreden en ook de manier waarop ik het wil gaan maken is me nog niet helemaal duidelijk. Hier ga ik nog verder over brainstormen de komende dagen.



Idee 3.
Voor de derde drieluik wil ik gaan experimenteren met tekst in een film. Ik wil de foto flankeren van twee beelden van 1 sms conversatie waarin een vrouw een man smst om te vragen of hij haar en haar zoon naar de ouderavond wil brengen. De vrouw heeft een chique telefoon, maar geen geld op dat moment om de auto vol te tanken (controverse). De kritiek hierin zit in dat de vrouw wel geld heeft voor de chique telefoon, maar niet om met haar zoon naar de ouderavond te gaan. Het legetimeren zit in het smsje van de man. Hij zegt "Tuurlijk kom ik je halen, kun je meteen mijn nieuwe telefoon ff zien." Het legetimeren hierin zit in het nut van het de auto (van de man) en de chique telefoon.

Keuzes....

Om te bepalen welk ik tweeluik ik wil presenteren ben ik door de foto's gaan zoeken die ik de afgelopen weken gemaakt heb. De foto met de Mercedes voor de flat wil ik sowieso graag gebruiken omdat hier voor mij de essentie van mijn onderwerp in zit. Ik ben gaan kijken naar de verschillende geënsceneerde foto's die ik heb gemaakt. De foto's die ik als laatste heb gemaakt vind ik allemaal net niet goed. Als ik naar eerder genomen foto's kijk vind ik de foto die ik eerder gepresenteerd had eigenlijk het beste. Deze foto is op een spontaan moment genomen en dit is, vind ik, terug te zien in de foto. Daarom de volgende tweeluik.....



Voor het derde deel van de opdracht heb ik gekozen voor de foto met de Mercedes. Dit blijft in mijn optiek de beste foto binnen mijn concept. Wel ga ik de foto's die ik in de verschillende stadia heb gemaakt gebruiken ter inspiratie voor de films die ik in de komende dagen ga maken.

zondag 28 december 2008

Expositie

Voor de kerst ben ik naar een expositie geweest van Thomas Struth. Struth is een Duitse fotograaf die exposeerde met familie portretten. Hij heeft in verschillende landen familie portretten gemaakt van mensen die hij kende. Wat deze beelden interessant maakten was dat ze op het eerste gezicht standaard familie portretten laten zien. Echter, dit soort portretten laten heel veel meer zien dan puur een gezin. De foto's vertellen verhalen over de gezinnen, landen van herkomst en een bepaalde tijdsgeest. De eerste foto is een familie uit Groot-Brittanië genomen in de jaren 80. De kleren, haardracht en de kamer belichamen hoe veel mensen er in de jaren 80 uitzagen. De tweede foto is een familie uit Japan. Het drukke beeld doet mij meteen denken aan de drukke straten in grote Japanse steden. De laatste foto is wederom genomen in Groot-Brittanië. Het autentieke interieur en de twee oude mensen vind ik erg bijzonder. Het lijkt alsof als je kijkt naar het interieur de tijd heeft stilgestaan, echter de mensen zijn ouder geworden en bij hun heeft de tijd zijn sporen achtergelaten.



Toen ik Struth had gezien ben ik nog gaan kijken naar Charlotte Dumas waarvan een aantal foto's van dieren getoond werden. De foto's gaan verder dan National Geographic foto's wat precies ook het vertrekpunt was voor deze expositie. Beide exposities vond ik interessant omdat ze beide een unieke invalshoek laten zien. Struth die familie portretten gemaakt heeft die bij mij tot de verbeelding spreken en Dumas die het onderwerp dieren op een unieke manier benaderd. Hieronder nog een aantal foto's van Dumas.