donderdag 9 april 2009

Licht

Als opdracht voor de lichtlessen heb ik een persoon gefotografeerd in de werkomgeving. Hieronder zijn twee series te zien waarin ik in beide een ander standpunt ten opzichte van het licht in neem. Hieronder de eerste serie.





In de eerste foto is alleen het buitenlicht te zien wat door een raam aan de rechterkant binnen valt. De schaduw aan de linkerkant van het gezicht is hier door vrij hard. In de 5 foto's hierna ben ik telkens meer flits toe gaan voegen. Stapsgewijs is zo de schaduw steeds verder weggepoetst. Ik heb de flits omhoog naar het plafond gericht en ook nog eens schuin naar links. Hierdoor komt de flits via het plafond en een muur aan de linkerkant het beeld in. Als ik naar de foto's kijk ben ik het meest tevreden over het resultaat in de middelste twee. Hierbij is er duidelijk meer doortekening in de schaduw maar blijft het buitenlicht en daarmee de sfeer in tact. In de laatste foto heb ik dusdanig zwaar geflitst dat de buitenlicht sfeer ver weg is.

Waar ik mij in eerste serie dichtbij het raam bevind ben ik in de tweede serie verder van het raam weggegaan. Zo is de kant van het gezicht met schaduw naar mij gericht terwijl in de eerste serie de kant met buitenlicht naar mij gericht was.





In de laatste serie ben ik op dezelfde manier te werk gegaan als in de eerste. Ik ben weer begonnen met alleen een foto van het buitenlicht. In deze foto is nu te zien dat een groot deel van het gezicht hierdoor weg valt in de schaduw. Dit ben ik wederom stapsgewijs gaan invullen met flits. Voor deze foto's heb ik de flitser recht naar boven gericht. Ik ben het meest tevreden over de vijfde foto. De sfeer blijft behouden en er is goede doortekening in de schaduw. De laatste foto is een foto waarin de flits het hele licht heeft overgenomen. De sfeer is hierdoor weg en er ontstaat een flitsfoto.